Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Čápice Elvíra je zpět ve volné přírodě!

Po roce intenzivní péče a léčení jsme mohli Elvíru vypustit v ptačím parku na Josefovských loukách, kde našla ideální prostředí pro svůj návrat do volné přírody. Díky vaší podpoře se podařilo nejen uzdravit zraněnou čápici, ale i přispět k ochraně místního ekosystému, který nyní prospívá i pro další zvířata. A co je ještě úžasnější – Elvíra už stihla vyrazit na svou dalekou cestu do Afriky!

>>> Video z vypuštění Elvíry <<<

Abychom jí dopřáli klid pro aklimatizaci, vypuštění jsme neoznamovali hned, ale sledovali její stav a potravní návyky. Má odečítací kroužek, takže šance, že o ní ještě uslyšíme, je vysoká. Uvažovali jsme i o telemetrickém sledování, ale kvůli její oslabené kondici jsme se nakonec rozhodli neriskovat další zátěž.

Jsme vděční za vaši dlouhodobou podporu, díky které můžeme takové příběhy přivést k úspěšnému konci. Čápice u nás několik měsíců pobyla v nové rozletové voliéře, kterou se nám podařilo kompletně zrekonstruovat právě i díky financím od komunity milovníků čápů, kteří finančně podporovali příběh čápa Bukáčka v Mladých Bukách. Stejný díl financí, které nám přebývaly z projektu „Bukáček“, byl současně využit kolegy z ptačího parku Josefovské louky na obnovu mokřadů, které Elvíra ještě před pár týdny využívala. Vaše pomoc nám také umožnila vyhrát soutěž na vznik Oázy pro čápy, kterou postupně budujeme u Dvora Králové. Tak kdo ví – třeba Elvíru zastihneme na jaře právě tady. 🍀

Aktuální informace o Oáze najdete zde: https://skupinajaro.cz/oaza-pro-capy/

Je důležité si uvědomit, že léčení by nemělo smysl, pokud by se zvířata neměla kam vrátit. Boj o přežití teď pro Elvíru teprve začíná. Společně pracujeme na tom, aby se nejen čápům, ale i dalším druhům v naší přírodě dařilo. Děkujeme, že jste součástí toho všeho! 💚

PS: Ne vždy se nám vše povede, a někdy se nám taky něco vyloženě nepovede. Proto se omlouváme všem, že právě v ten nekritičtější možný moment se nám vypnula kamera kvůli nedostatku místa v paměti. Pro nás je ale i tak mnohem důležitější, že vypuštění proběhlo bez komplikací a Elvíra to dobře zvládla, než že nemáme parádní dokumentační video z vypouštění.